Satatonnari-Abba ja omistaja hyötyvät tuotosseurantaan kuulumisesta

Mäntylän tilalla Ranualla on ollut toukokuussa syytä hymyyn. Tilalla päästiin juhlistamaan holsteinlehmä Abbaa, joka saavutti satatonnarin arvon 11-vuotiaana. Abba on Mäntylän tilan isännän Aleksi Kortesalmen karjan kuningatar. Se tietää asemansa ja arvonsa, ja pitää oman päänsä.

”Muut lehmät väistävät Abbaa ja se tekee mitä haluaa. Kiltti ja hyvätapainen Abba silti on”, Kortesalmi kehaisee.

Abba on isän puolelta huippusukua, Mäntylän Rakuunan jälkeläinen. Rakuunalaiset ovat tunnettuja nopealypsyisyydestään ja rakuunaisia satatonnareita putkahtelee kuukausittain useita, mikä pitää Rakuunan kestävyysindeksiä osaltaan korkealla yhä tänäkin päivänä, kertoo Faban jalostusasiantuntija Harri Marjeta Abban taustoista.

”Rakuuna on varmaan Suomessa syntyneistä sonneista se tunnetuin ja käytetyin maailman mittakaavassakin. Rakuunan vahvuudet periyttäjänä ovat olleet erinomainen hedelmällisyys, sopusuhtainen koko ja hyvät jalat sekä korkea tuotos”.

Vaikka Rakuunalla on nimessään myös Mäntylä, ei se kuitenkaan ole tässä mainitulta Ranuan Mäntylän tilalta kotoisin.

Abban kotitila on kuulunut tuotosseurantaan 1990-luvulta lähtien tilan ollessa Seija ja Jorma Mustosen omistuksessa. Kun Mustoset tekivät tilakaupat Aleksi Kortesalmen kanssa, oli selvää, että karja pysyy tuotosseurannassa.

Tuotosseurantatilastot osoittavat, että viime vuonna alueellisesti korkein maitotuotos oli muun muassa Lapissa. ProAgrian tekemään valtakunnalliseen tuotosseurantatilastoon, jossa listattiin maan 500 parasta tilaa energiakorjatun maitomäärän perusteella, pääsi viime vuonna peräti 26 tuotosseurannassa olevaa lappilaistilaa.

Tuotosseurantaan kuuluminen auttaa maitotilaa päätöksenteossa ja johtamisessa sekä eläinten jalostuksessa, koska se tuottaa luotettavaa tietoa ja vertailuja.

Ylipäätään tuotosseurantaan kuuluvilla tiloilla ja paljon neuvonnan palveluja käyttävien maitotilojen tulokset ovat mitatusti paremmat kuin tiloilla, jotka eivät hyödynnä tuotosseurannassa saatuja tuloksia täysmääräisesti toiminnan parantamiseen.

Satatonnarijuhliakin pääsee järjestämään vain, jos karja on tuotosseurannassa.

 

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut