Laplande kannustaa lappilaisia unelmoimaan ja yrittämään

Lapin ruoantuotannolliset ja -jalostukselliset mahdollisuudet ovat vielä suurelta osin hyödyntämättä. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT ja ProAgria yhdistivät voimansa lisätäkseen tietoisuutta Lapin maaseutuyrittämisen mahdollisuuksista käynnistämällä Laplande-kampanjan.

Laplande.fi on tietopaketti yritysunelmista ja niiden toteuttamisesta Lapin maaseudulla. Kampanja kannustaa lappilaisia yrittämään, sillä hyödyntämättömiä mahdollisuuksia on paljon esimerkiksi luomutuotannossa. Tällä hetkellä vain pieni osa viljelyyn soveltuvasta peltoalasta on muussa kuin nurmiviljelyssä. Lapin peltopinta-alan tehokkaammalla hyödyntämisellä voitaisiin edistää hallitusohjelmaan kirjattua luomuviljelyn tavoitetta, jonka mukaan vähintään viidenneksen kaikesta Suomen peltoalasta tulisi olla luomua vuoteen 2020 mennessä.

Lisämahdollisuuksia lappilaisen luomun tuotteistamiseen tuovat Lapissa kasvaneiden kasvien vaikuttavien aineiden suuremmat pitoisuudet, sekä luomukeruualueiden laajuus. Lapin kasvuolosuhteet, muun muassa valon määrä ja spektri, tuottavat kasveihin lisää ravinto- ja terveysvaikutteita. Lapissa sijaitsee 23 prosenttia maailman luomukeruuseen sertifioiduista alueista, yhteensä yhdeksän miljoonaa hehtaaria. Niiltä kerätyt marjat ja villiyrtit luokitellaan luomutuotteiksi ilman erillistä hakuprosessia.

Arktisuuteen ja pohjoisuuteen liitetään myös terveellisyyden ja puhtauden mielikuvia, joista on apua tuotteiden brändäyksessä. Lähellä tuotetut puhtaat raaka-aineet ovat hyödynnettävissä laajalti myös matkailussa ja kosmetiikka-alalla.

Katso Laplanden hauska video  tästä linkistä.

 

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.