Jari ja Kirsi saivat nimensä Seppolan sukutilakunniakirjaan

Kirsi Moilanen ja Jari Sirniö kotonaan Sirniön Kynsiperällä.

Emolehmäkasvatusta Posion Sirniössä harjoittavat Jari Sirniö ja Kirsi Moilanen ovat jo yhdestoista sukupolvi Seppolan (Saviranta) tilan isäntänä ja emäntänä. Tilan juuret ulottuvat peräti vuoteen 1685 saakka, jolloin tila on todistetusti perustettu.

Jari ja Kirsi saivat nyt edellisten sukupolvien tavoin nimensä viralliseen sukutilakunniakirjaan, joka on kunniakirja pitkäaikaisesta tilanpidosta. Sukutilakunniakirja laaditaan ProAgria Keskusten liitossa alueellisen ProAgria keskuksen aloitteesta.

Sukutilakunniakirja käytiin luovuttamassa Sirniössä maaliskuun alussa. Juhlallisen luovutuksen tekivät ProAgria Lapin hallituksen puheenjohtaja Arto Harju-Autti, toimitusjohtaja Johannes Vallivaara ja talousasiantuntija Pekka Kummala.

”Tilalla voi sanoa olleen strategia kunnossa, kun se on pysynyt pystyssä, vaikka maailma ympärillä on muuttunut moneen kertaan”, Harju-Autti iloitsi.

Koko pitkän 334-vuotisen historiansa ajan Seppolan tila on ollut saman suvun hallinnassa ja tilalla on aina harjoitettu maataloutta jossakin muodossaan. Ennen emolehmiin siirtymistä tilalla oli lypsykarjaa. Tällä hetkellä tilalla on myös lampaita.

Sukutilakunniakirjan tarkoituksena on viestiä kunnioitusta esivanhempien tekemää työtä kohtaan ja vahvistaa nykyisen sukupolven kiintymystä kotiseutuun. Jari Sirniölle kotitilan jatkaminen on ollut hyvin itsestään selvää. Jarille tila siirtyi vastikään hänen isältään Jouni Sirniöltä.

”Kun tiesi, miten vanha tila on, se osaltaan myös kannusti jatkamaan sen historiaa”, Jari perustelee maahenkeään.

”Ei yli 300-vuoden historiaa halua itse olla katkaisemassa, on se niin arvokas perintö”.

Lapissa sukutilakunniakirjan luovutustilaisuudet ovat harvinaisia, vaikka hyvin vanhoja tiloja maakunnasta löytyykin. Edellisen kerran sukutilakunniakirja on Lapissa luovutettu 2015 ja sitä ennen vuonna 2000.

Tietoa ei ole, ovatko kaikki luetteloissa olevat sukutilat yhä samoilla suvuilla tai harjoitetaanko niissä maataloutta. Sukutilakunniakirjaa voi hakea tila, joka on ollut nykyisen omistajasukunsa hallussa yhtäjaksoisesti vähintään 200 vuotta ja joka on toimivat maa- tai metsätaloustila.

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut