Älyllä saatiin kymmenien miljoonien investoinnit liikkeelle Lapissa

Yleensä hankkeista on kansalla mielikuva, että ” kyvyttömät yrittävät mahottomia”. Yrittäjät ja ProAgria Lappi ei yhdy tähän näkemykseen. ÄLY-hanke (Älykäs, erikoistuva maaseutu -hanke), joka oli Lapin Ely-keskuksen rahoittama Manner-Suomen maaseutuohjelman hanke, myötävaikutti yli 60 miljoonan euron investointien toteutumiseen.

Tämä EU:n tuella liikkeelle saatu investointikokonaisuus on kohdistunut erityisesti matkailuun, joka pääomavaltaisena toimialana vaatii runsaasti oman pääoman ehtoista rahoitusta. Erityisen tärkeä investointituen merkitys on yrittäjälle paikkaamaan oman pääoman puutetta. 

Toimenpiteiden kohteena on ollut yli kaksisataa lappilaista yritystä, joiden kanssa on mietitty liiketoiminnan kasvun järkevyyttä. Liiketoiminta ei kuitenkaan ole pelkästään rakennuksia tai kalustoa, vaan se on osaamista ja ymmärrystä koko liiketoiminnan kokonaisuudesta.

Tässä ProAgria Lapin yritysasiantuntijat ovat yhdessä yrittäjien kanssa luoneet näkemystä markkinoista, toimintaympäristöstä ja talouden sekä rahoituksen vaatimuksista. Yhteinen työ on kannattanut ja liiketoiminta on kehittynyt menestyksekkäästi, kannattavasti ja yrittäjällä on kumppani, joka ymmärtää sitä maailmaa, jonka yrittäjä joutuu joka päivä kohtaamaan.

Toiminta jatkuu vielä seuraavan kolmen vuoden ajan Maaseudun kasvuhankkeella (MAKU), jota Lapin ELY-keskus rahoittaa maaseuturahaston kautta.

MAKU-hankkeessa yrittäjälle tarjotaan neuvontana yksi maksuton päivä, jolla päästään liikkeelle ja analysoidaan, missä yrityksessä mennään. Maksuton päivä on kaikkien yrittäjien käytettävissä toimialasta riippumatta, pois lukien lappilaiset kaupunkialueet. Sen aikana voimme yhdessä yrittäjän tai yrityksen kanssa tarkastella yrityksen nykytilaa, tavoiteltua tulevaisuutta tai selviytymistä tulevaisuudesta.

Yrityksen kasvu ei ole tavoitteemme, vaan nimenomaan kannattava yritystoiminta ja sitä kautta hyvä elämä yrittäjälle maaseudulla sekä mahdollisesti saada toiminnan jatkumaan myös tulevaisuudessa.

Yrittäkäämme taas mahottomia, ja saavuttakaamme kannattavaa toimintaa sekä hyvää elämää yhdessä yritysasiantuntijoiden kanssa. Me onnistumme yhdessä, vaikka useimmiten se ei helppoa ole, mutta selvitty on ennenkin.

 

Keijo Siitonen
yritysasiantuntija
ProAgria Lappi
p. 0400 180 257

Pekka Myllylä
yritysasiantuntija
ProAgria Lappi
p. 0400 218 645

 

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut