Kakkossatoa odotellessa Keski-Pohjanmaalla

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Pelloilla saattoi nähdä samaan aikaa työn touhussa sekä rehun korjuukoneita että kylvökoneita

Plogi kuva 2

Keskipohjanmaalla sateet haittasivat ensimmäisen säilörehun korjuuta.

Kolean ja kostean kevään ansiosta keskipohjanmaan pelloilla saattoi nähdä samaan aikaa työn touhussa sekä rehun korjuukoneita että kylvökoneita jotka lopettelivat viimeisiä kylvöjään.

Ennen juhannusta näytti rehunkorjuu olosuhteet suhteellisen hyvältä vaikkakin nurmikasvustot olivat kylmän sään vuoksi lähes viikon myöhässä. Kasvustot olivat määrällisesti suhteellisen alhaisia ja vaihtelevia. Apilakasvustot eivät ehtineet kasvaa kylmän sään vuoksi vaan nurmikasvustot olivat timoteivaltaisia.

Osa viljelijöistä aloitti rehun korjuun juhannusviikolla vaikka rehun sulavuus oli vielä korkeahko (D-arvo yli 730). Tämä ratkaisu osoittautui kuitenkin oikeaksi vaihtoehdoksi.

Juhannuksena taivas sitten repesi ja vettä satoi käytännössä koko viikon. Säilörehun korjuu loppui kokonaan ja pellot eivät enää kantaneet korjuukoneiden painoa.

Onneksi kuitenkin kolean ilman ansiosta nurmikasvustojen sulavuus ei laskenut nopeasti vaan säilörehu saatiin korjattua ajankohtaan nähden suhteellisen hyvälaatuisena ja sulavana.

Märkien peltojen tiivistyminen sekä korjuu- ja lannoituskoneiden aiheuttamat vauriot pellon pintaa tulevat kuitenkin vähentämään toisen säilörehun laadukkuutta. Toisen säilörehun korjuussa on otettava huomioon pellon pintaan muodostuneet epätasaisuudet. Nurmen niitto sekä karhoitus on suoritettava vaurioituneilla peltolohkoilla varovasti ja mieluummin korkeaan sänkeen jotta estetään maan siirtyminen säilörehun joukkoon.

Kevään säilörehun määrä jäi keskipohjanmaalla suhteellisen alhaiseksi. Nurmilohkoilla maaperään on nähtävästi varastoituneena käyttämättömiä ravinteita ensimmäisestä säilörehusadosta, myös kosteutta maaperässä on riittävästi. Korjatuilla nurmilohkoilla versominen on alkanut hyvin ja nyt säätilan lämmettyä on odotettavissa että kasvustot kasvavat ja kehittyvät todella nopeasti. Apilat ovat myös lähteneet hyvin kylmän kevään jälkeen kasvamaan joten seoskasvustot tulevat olemaan toisella rehusadolla huomattavasti tiheämpiä.

Tilat jotka ehtivät tehdä säilörehun ennen juhannusta on hyvät mahdollisuuden saada tänä kesänä kolme säilörehusatoa. Niillä tiloilla joiden rehukorjuu on viivästynyt sateiden vuoksi, kannatta miettiä nurmia lannoittaessa tarkkaan ottaako nurmisadosta vain kaksi satoa vai riskeeraako vielä kolmannen sadon joka todennäköisesti tulee jäämään myöhäiseen syksyyn. Myöhään syksyllä tehty säilörehunkorjuu voi altistaa nurmea talvituholle joka näkyy myös ensikesän nurmimäärässä. Toisesta säilörehusta on keskipohjanmaalla odotettavissa tämänhetkisten arvioiden perusteella selvästi parempi sato kun ensimmäisestä säilörehusta, mikäli emme pilaa toisen nurmisadon laatua korjuuvaiheen virheillä.

Kirjoittaja:

Jari Vierimaa

Nurmiasiantuntija

ProAgria Keski-Pohjanmaa

Puh. 040 7433290

www.proagria.fi/kp