Tuotosseuranta on Anetjärven tilalla arkinen työkalu

03.09.2019

Simo ja Irma Anetjärven tilalla Posiolla juhlistettiin hiljattain 65 vuoden mittaista karjantarkkailuhistoriaa ja tilan upeaa 12 250 EKM-tuotosta ProAgria Lapin, Faban ja yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa. Mukana olivat myös kaikki paikalliset karjantarkkailijat vuosien varrelta.

Posion Anetjärvellä saatiin viettää mieluista juhlapäivää elokuussa. Tila saavutti yli 12 000 EKM-tuotoksen, josta Faban jalostusneuvoja Paula Aho kantoi perinteisen palkintokakun juhlapöytään.

    

Samalla kertaa juhlistettiin Anetjärven tilan pitkää karjantarkkailuhistoriaa. Tänä vuonna on tullut 65 vuotta täyteen siitä, kun Simo Anetjärven vanhemmat liittivät tilan karjantarkkailun piiriin. ProAgria Lapin asiantuntija Kaisu Risto toi tästä tervehdyksemme kunniakirjan muodossa.

”Simon äiti sai karjantarkkailukimmokkeen, kun hän kävi karjatalouskoulua ja siellä puhuttiin tästä uudesta järjestelmästä, siis 65 vuotta sitten”, Irma Anetjärvi kertoo.

Irma ja Simo Anetjärvelle karjantarkkailussa eli tuotantoseurannassa pysyminen on ollut itsestään selvää. Irma vertaa tuotosseurantaa työkaluun, joka on aina käytössä ja käsillä.

”Se on kuin ruuvimeisseli, yhtä arkinen ja huomaamaton työkalu, jota ilman ei voi kuvitellakaan tekevänsä tätä työtä”.

Tuotosseurantaa tilalla hyödynnetään jalostuksessa, ruokinnassa, ja ihan kaikessa. Listat eivät pölyty hyllyssä, vaan seurantatietoja käydään läpi navetalla monen eri työvaiheen yhteydessä.

”Karjantarkkailijat ovat olleet tilalle tärkeitä yhteistyökumppaneita, jotka ovat tehneet työnsä moitteettomasti”, Irma kehuu.

Tuotosseurantaa on osin kiittäminen yli 12 000 EKM-tuotoksen saavuttamisesta.

”Se ei tule tyhjästä, vaan ruokinta ja jalostus on oltava kohdallaan”, noin 50-päisen holsteinkarjan omistajat tuumaavat.

Anetjärven tilalla harjoitetaan karjanhoidon lisäksi pienimuotoista lihanjalostusta ja maatilamatkailua. Aika riittää kaikkeen näihin töihin, sillä Anetjärvet keskittyvät tekemään sitä, mikä sopii juuri heidän tilalleen. Irma lukee paljon ammattilehtiä ja poimii sieltä oleelliset, heidän tilaansa parhaiten soveltuvat asiat.

”Tietoa on paljon, mutta sitä pitää osata soveltaa. Se haastaa myös tuotosseurantaa tekevät, mutta hyvin ovat tarkkailijat pärjänneet meidän tilan asioiden kanssa”.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa
    Maksa verkossa, suorita sähköisesti ja hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Ajanvaraus pilotoinnissa Etelä-Pohjanmaalla
    Ajanvaraus asiantuntijoillemme on tulevaisuudessa mahdollista tehdä digitaalisesti verkossa pilotoinnin jälkeen.