Talouden tarkasteluun saa asiantuntijan avun

03.09.2019

Kun toinen säilörehu on saatu ajettua siiloihin tai rehupaalit on pyöritelty, on viljelijän toki aika hengähtää, mutta myös tarkastella maatilayrityksensä taloustilannetta.

Välitilipäätöksen tekeminen voi tuntua turhalta, mutta sen avulla syksyn tulevat hankinnat ovat harkittuja hätäisten sijaan, talousasiantuntija Mikko Lampela ohjeistaa.

”Vuosittain syksy on hyvä aikaa tehdä tulevan kauden ja useammankin vuoden laskelmia ja taloussuunnitelmia. Syksyllä on myös hyvää aikaa kouluttautua ja kurssittaa itseään ProAgrian monipuolisilla kursseilla uuden ja syventävän tiedon saamiseksi”, Lampela sanoo.

Tilan taloudenhallinnassa sekoitetaan helposti budjetinteon ja välitilinpäätöksen merkitykset. Lampela sanoo, että budjetointi on talouden tulevan vuoden ennustamista ja se pohjaa edellisiin tilinpäätöksiin. Välitilinpäätöksen merkitys on seurata kuluvan kauden talouden kehittymistä ja sitä, että pitääkö loppuvuoden aikana jollakin tavalla reagoida esimerkiksi taloutta tasapainottamalla.

”On äärimmäisen hyvä, jos seuraavan vuoden budjetti saadaan tehtyä jo kuluvan vuoden lopussa, jolloin suunnitelmat mahdollisista suuremmista investoinneista tai muista isoista kokonaisuuksista on tilalla tiedossa. Budjetin laatimista helpottaa se, jos käyttää edellisen vuoden tulo- ja kustannuslähteitä, ja ottaa siihen lisäksi mukaan merkittävät muutokset. 

Budjetin teolla voi ennakoida muun muassa tulevien investointien rahoitustarpeet ja mahdolliset yllätyskustannukset ja -tulot, Lampela sanoo.

”Talouden tasapainottamiseen tilalla tarvitaan budjetointia, välitilinpäätöstä ja tehtyjen veroilmoituksen analysointia”.

Näiden taloussuunnitelmien tekemiseen voi käyttää Neuvo 2020 -palvelua, jolloin tilasi maksaa asiantuntijan työstä vain arvonlisäveron osuuden, joka on vähennyskelpoinen arvonlisäverotuksessa.

Mikko Lampela tekee ProAgria Lapissa maatilojen talouslaskelmia, auttaa ja sparraa budjetoinnissa sekä avustaa välitilinpäätöksen teossa.

Yhteystiedot: talousasiantuntija Mikko Lampela, p. 043 827 3686, sposti: mikko.lampela@proagria.fi

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.