"Ei koskaan enää"

19.03.2020
ProAgria Lapin talousasiantuntija Niilo Markkanen alkaa maaliskuussa olla todella kuitti. Jälleen kerran alkuvuoden työruuhka tositteiden kanssa on ollut superkiireinen.
 
Syy tilanteeseen on siinä, että valtaosa tilinpäätöksessä tarvittavasta aineistosta tulee Niilo Markkaselle vasta alkuvuoden aikana. Kyseessä on suurimmaksi osaksi vanhasta tavasta.
 
”Ajatellaan, että ei minun aineistoni vie paljoa aikaa. Asiakasmassa tekee kuitenkin sen, että ruuhkaa tulee. Jokaisen asiakkaan tositemäärä ottaa aina oman aikansa. Jos aineisto on vieläpä sekaisin, se pitää ensin järjestää”, Markkanen perustelee ruuhkaa.
 
”Osalta asiakkailta tulee aineisto järjestyksessä, siitä kiitos. Se helpottaa kamalasti. Jos me järjestämme aineiston täällä, se tulee huomattavasti kalliimmaksi asiakkaalle kuin omaehtoinen aineiston järjestäminen”, hän jatkaa.
 
ProAgria Lappi linjaa, että jatkossa tositteet ja tiliotteet täytyy saada kirjanpitäjille pitkin vuotta. Tällä varmistetaan, että asiakkaiden tilinpäätökset päästään aloittamaan jo heti tammikuun alussa. Tämä käydään keskusteluna kaikkien asiakkaiden kanssa, jotta tällaista ruuhkaa ei enää ikinä tule. 
 
”Joudumme ottamaan tiukan linjan tässä ja selvittämään asiakaskohtaisesti, mitä asiakas tarvitsee ja millä tarkkuudella työtä tehdään asiakkaalle. Jos asiakkaat eivät toimita tavaraa, emme voi tehdä töitämme”, Markkanen sanoo. 
 
Tiukka aikataulu
Päivämäärät sanelevat sen, missä järjestyksessä Niilo Markkanen tekee työnsä. Suurin osa asiakkaiden kirjanpidosta pitää valmistua helmikuussa. Tänäkin vuonna maatalouden energiaveron ja arvonlisäveron palautusten hakeminen asiakkaille olivat tiukka rutistus. Niiden piti olla valmiita helmi-maaliskuun vaihteessa.
 
Nyt Markkanen tekee tavallisia maatilaverotuksen kirjauksia. Tosin ne pitää tehdä joka tapauksessa jo aiemmin, jotta alvit ja energiaveron palautukset voi laskea. 
 
”Noin yhdeksän kymmenestä kirjanpidosta on saatava valmiiksi alvin osalta helmikuun loppuun mennessä. Pitää ymmärtää, että jos tammikuussa vasta tuo kirjanpidon paperit meille, menee työ tosi tiukalle”, Markkanen vielä kertaa. 
 
”Jatkossa, jos aineisto tulee vuodenvaihteen jälkeen, emme lupaa, että pysytään aikataulussa”. 
 
Miten sitten jatkossa kannattaa toimia? Tavoitteena on, että asiakkaat toisivat aineistonsa ProAgria Lapille heti, kun kuukausi on vaihtunut. Aineistoa ovat asiakkaan tositteet järjestettynä kuukausittain tiliotteen mukaiseen järjestykseen sekä ne tiliotteet, joilta laskut maksetaan. 
 
Markkanen pitää kuukausitoimittamista aivan loistavana tapana. Kun tuo joka kuukauden päätteeksi mainitut tositteet sekä käteiskuitit ja muut talouteen liittyvät paperit, nopeuttaa se kirjanpidon käsittelyä, tuo varmuutta, pienentää kirjauskustannuksia ja lopulta näkyy asiakkaan laskussa pienempänä summana. 
”Mitä enemmän kirjanpito vaatii järjestelyä, selvityspyyntöjä ja muuta lisätyötä, sitä enemmän se maksaa”, Markkanen sanoo. 
 
Ajoissa toimitetuilla aineistolla myös välitilinpäätöksen tekeminen on mahdollista. Samoin maatilan talouden seuraaminen ja talouden suunnittelu on paljon helpompaa ja jopa mahdollista. 
Maatilan taloutta pitää suunnitella samoin kuin jalostusta, lannoitusta ja muita töitä suunnitellaan. 
”Maatila pitää nähdä yrityksenä, ja siksi sitä pitää johtaa kuin yritystä”, Markkanen kannustaa.
 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.